STOP KOKSARI – MASKE ŽELIMO NOSITI SAMO U VRIJEME KARNEVALA!

     I dok se karnevalu lagano bliži kraj, dok građani ovog kraja i njihovi politički vođe nose karnevalske maske, zagađivači našeg zavičaja jasno su nam dali do znanja da će nam uskoro trebati neke druge maske, one koje će nas štititi od smeća koje oni izbacuju u zrak.

     I dok se karnevalu lagano bliži kraj, dok građani ovog kraja i njihovi politički vođe nose karnevalske maske, zagađivači našeg zavičaja jasno su nam dali do znanja da će nam uskoro trebati neke druge maske, one koje će nas štititi od smeća koje oni izbacuju u zrak.

     Tijekom prošlog tjedna, na mjernim postaja Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ zabilježen je niz prekoračenja graničnih vrijednosti H2S. Između ostalog 18.02.2012.  prekoračene su granične vrijednosti na sve 4 mjerne postaje (Kostrena Urinj, Vrh Martinšćice, Kostrena Paveki i Krasica) koje se nalaze u neposrednoj blizini INA rafinerije Urinj i Termoelektrane Urinj. Zabilježeni podaci su bili daleko iznad dozvoljenih vrijednosti, a na postaji Kostrena Urinj su u jednom trenutku bili na razini skoro 3 puta većoj od dozvoljene.

           Prikaz prekoračenja na stranici Zavoda za javno zdravstvo PGŽ

     Unatoč jasnom zagađenju i velikom broju prigovara građana istočnog riječkog prigrada na nesnosan smrad na njihovom području, nije bilo nikakve reakcije nadležnih službi ni predstavnika lokalne samouprave.  Jednostavno je nevjerojatna lakoća kojom INA i HEP krše Zakone i važeće propise, te stavljaju u opasnost živote građana, a istovremeno tijela koja su Zakonom obvezna štititi zdravlje građana Nastavni Zavod za javno zdravstvo PGŽ, Ministarstvo zaštite okoliša, Primorsko-goranska županija, općina Kostrena, grad Bakar, grad Rijeka – šute!

     Upravo ova šutnja je ono što nas najviše zabrinjava i jasno ukazuje da postoji sprega zagađivača i gore navedenih tijela lokalne samouprave te nadležnih službi kako bi se zaštitio interes krupnog kapitala bez obzira na posljedice koje građani ovog kraja godinama trpe i strašne posljedice koje ovakve emisije na ljudsko zdravlje mogu dugoročno ostaviti.

 Bojan Kurelić i Mario Alempijević na današnjoj tiskovnoj konferenciji            

 

     Tijekom prošle godine bili smo svjedoci igrokaza bivšeg Župana gdin. Komadine i uprave INE koji su potpisivanjem tzv. sporazuma, koji naravno nikoga ne obvezuje na ništa, bacali pijesak u oči građana, te izbjegavali odgovoriti na glavno pitanje koje se ovdje nameće a to je pitanje gradnje nove Koksare na području rafinerije Urinj.

     Iako je većinu važećih propisa koji su joj bili prepreka izgradnji Koksare INA u suradnji s državom izigrala i preskočila ostaju dvije osnovne prepreke:

  • Zakon o zaštiti zraka koji izričito zabranjuje gradnju bilo kakvih novih industrijskih postrojenja na područjima s III. kategorijom kvalitete zraka koja označava prekomjerno onečišćen zrak – III. najlošijom i po zdravlje opasnom kvalitetom zraka koju nažalost udišemo na većem dijelu Kvarnera, a ne samo na području rafinerije i
  • Prostorni planovi lokalne samouprave, općine Kostrena, grada Bakra te Primorsko-goranske županije koje je potrebno promjeniti i uskladiti s potrebama izgradnje nove Koksare.

     Kriterij kvalitete zraka, unatoč malverzaciji s podacima i kontrolom mjernih postaja, obzirom na trenutačno stanje i učestala prekoračenja INA će teško zadovoljiti. Stvaranjem pritiska na državne institucije i lokalnu samoupravu pokušavaju zaobići zakonske propise, te ishoditi potrebne dozvole. Posljednja karika koje može zaustaviti gradnju nove koksare su prostorni planovi Kostrene, Bakra i PGŽ, karika koja je u potpunosti pod kontrolom lokalnih političara koji su na ovaj način prisiljeni dati zadnje i odlučno zeleno svijetlo za gradnju nove Koksare.

     Akcija mladih obzirom na trenutačnu situaciju traži hitno očitovanje svih zainteresiranih u ovom procesu, od zagađivača INE i HEP-a, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo, općine Kostrena i grada Bakra. Zatražiti ćemo i hitan sastanak s obnašateljem dužnosti, zamjenikom župana PGŽ gdin. Vidojem Vujićem o ovoj temi, te mu predati zahtjev za uvrštenjem u dnevni red županijske skupštine teme zagađivača na području županije na iduću skupštinu PGŽ.

     U slučaju da se na ove naše zahjteve nadležna tijela i sami zagađivači ogluše, spremni smo poduzeti mjere građanskog neposluha kako bi zaštitili interese građana ovog kraja, te obranili naše Ustavom zajamčeno pravo na čist zrak! 

 

Pridruži nam se!

Budi dio mreže mladih ljudi koji su diljem zemlje uzeli stvar u svoje ruke, razmjenjuju iskustva i međusobno
pomažu jedni drugima da se stvari pomaknu s mrtve točke.

Više