Lud, zbunjen, a tko je normalan?

LEX KOMADINA – Oktroirani Zakon uzrok političkog „čušpajza“!


LEX KOMADINA – Oktroirani Zakon uzrok političkog „čušpajza“!


                Brzinskom izmjenom Zakona o izboru župana i načelnika, tzv Lex Komadina zakonu, kojega definitivno možemo svrstati u red Oktroiranih zakona, izbori koje je do tada predviđao stari zakon su odgođeni i omogućeno je zamjenik Vujić do kraja mandata nastavi voditi Županiju, a da pritom nisu regulirani nikakvi novi detalji koji bi govorili o njegovim ovlastima –  i tu počinje politička limunada koju smo pratili zadnjih dana po novinama.

                Uz sad već bivšeg Župana u sabor odlazi i njegova zamjenica gospođa Nada Turina-Đurić, što je značilo da na čelu županije ostaje samo jedan čovjek- prof.dr.sc Vidoje Vujić. S obzirom da je prije neposrednih izbora uz Župana  županiju vodilo poglavarstvo od čak 10 članova, postavlja se s pravom  pitanje da li je samo jedan čovjek dovoljan za donošenje svih bitnih odluka i vođenje županije.

                Ako Vam dosada iznesene tvrdnje nisu jasan pokazatelj na koji način je izigrana demokracija i demokratski sustav u ovoj županiji, još zanimljivije su prljave političke igre prema kojima najveće oponente ovoj žalosnoj oligarhskoj priči SDP ima u svom dugogodišnjem regionalnom političkom partneru i trenutačnom glavnom koalicijskom kotačiću na nacionalnoj razini HNS-u. Naravno njih ne brine zaobilaženje volje naroda, nego dio kolača koji su izgubili, pa od sadšnjeg obnašatelja dužnosti traže mjesto savjetnika po političkom ključu i prema koalicijskom sporazumu SDP i HNS na prošlim lokalnim izborima. Tako smo prošlih nekoliko dana mogli kroz medije pratiti međusobna prepucavanja i natezanja ovih „skladnih“ partnera koji su se očigledno loše dogovorili oko podijele fotelja kada su kreirali ovaj po demokraciju porazan Zakon.

                 Iz novinskog članka jasno se moglo isčitati da  za HNS ” nije prihvatljivo da Vujić potpuno sam vodi županijsku upravu i donosi sve odluke. Mi jednostavno želimo dogovor na tu temu, a jasno da podsjećamo da je HNS dosad imao mjesto podžupana” i potom odgovor druge strane : ” Županija funkcionira u najboljem redu, a zahtjev HNS-a za imenovanje političkih savjetnika suprotan je zakonu i političkom razumu, te nema uporišta ni u koalicijskom sporazumu”

Moramo priznati da nas je sve to pomalo zbunilo.

                Nitko nije tjerao bivšeg Župana Zlatka Komadinu  u Vladu, a niti njegovu dotadašnju zamjenicu Nadu Turinu-Đurić u saborske klupe, pa da nam ostane samo jedan čovjek na čelu županije. Uz to, nisu samo oni otišli iz Županije, već i drugi pojedinci bitni za funkcioniranje županije, kao npr. Hrvoje Marušić sa ”friškog” mjesta  pročelnika Upravnog odjela za razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima.

”Kriterij lokalne demokracije znači stvaranje takvoga administrativnoga ustroja koji će osigurati blizinu i suradnju između političkih centara odlučivanja i građana s ciljem omogućavanja njihovog aktivnoga sudjelovanja u demokratskim procesima donošenja odluka.” (plan 21)

                Ako  je županijskom  HNS toliko bilo stalo do onoga što su nam  ”kukurikavci” iznijeli u svom famoznom planu 21, dijelu o ”politici decentralizacije” , što su uopće donijeli takav zakon u prvom redu. Mogli su odmah ,posredstvom svojih članova Vlade (Pusić, Čačić) zaustaviti donošenje takvog manjkavog zakona, koji predstavlja korak unazad demokracije , ili ako već to nisu bili u mogućnosti, onda je njihova zamjenica Župana  gosp. Nada Turina -Đurić mogla ostati na svojoj funkciji , umjesto da pokušavaju progurati svog člana Đanina Sučića na mjesto savjetnika, što Zakon predvidio nije.

                U svojoj političkoj križaljci u kojoj bi  ”vlast kontrolirala vlast” svoje zadnje je dodao i aktualni ministar uprave jednostavnom izjavom kako izmjena zakona neće biti do slijedećih lokalnih izbora.

Očito je da u ovom trenutku jedino Županijska skupština ima puni politički legitimitet u Županiji.

                Ono što se do sad odigralo pred našim očima predstavlja, suprotno dosad pročitanog  u novinskim člancima predstavlja politički ”čušpajz” koji dugo nije viđen u ovoj županiji, proizašao iz krajnje lošeg zakona i neodgovornog političkog  ponašanja dosadašnjeg vodstva županije kojima je draži sabor i vlada.

                Pa tko je tu normalan a tko lud?

                Na kraju što je najgore, sve posljedice ovog Lex Komadina zakona će snositi oni koji to ne moraju:građani ove Županije, kroz smanjenu operativnost Županije i eventualna daljnja prepucavanja glavnih aktera vlasti u njoj.

                Poručujemo im da pročitaju ono što su napisali u pamfletu s kojim su i osvojili izbore na razini države, i neka se u budućnosti pridržavaju istog.

 

Akcija Mladih

Pridruži nam se!

Budi dio mreže mladih ljudi koji su diljem zemlje uzeli stvar u svoje ruke, razmjenjuju iskustva i međusobno
pomažu jedni drugima da se stvari pomaknu s mrtve točke.

Više