ZNA LI ŽUPAN KOMADINA, ŠTO RADE LOKALNI ŠERIFI !?

 

Prije početka jedne od posljednjih županijskih skupština, sazvali smo ovu tiskovnu konferenciju kako bi skrenuli pozornost na odnos Primorsko – goranske Županije prema strateškim projektima koji bi trebali biti temelj budućeg gospodarskog razvoja cijele regije.

Da li su županijski čelnici informirani što rade lokalni šerifi i kakve odluke provode na svojim općinskim i gradskim vijećima?

Misle li da štetne odluke pojedinih gradova i općina, koje dovode do višemilijunskih tužbi i mogućih međunarodnih arbitraža, neće naštetiti ugledu županije i općenito poslovno investicijskoj klimi naše regije. Ako misle da neće, varaju se, a budućnost će pokazati tko je bio u pravu.

Nije li malo apsurdna situacija da Župan Komadina, s jedne strane, zaziva otvaranje novih radnih mjesta, jačanje gospodarstva, dok mu s druge strane pripadnici vlastite partije, ali gospodari svoga sela (čitaj: LOKALNI ŠERIFI), tjeraju investitore pod čudnim okolnostima, smatrajući valjda da se netko tko je do sada uložio preko milijun eura u dokumentaciju i studije, šalio sve ove godine i igrao s novcem jer mu je dosadno u životu.

Smatramo da ova županija jednostavno mora stvoriti jasnu viziju svoga razvoja, odrediti razvojne prioritete i zaštiti ovakve investicije od sitnih lokalnih interesa. Projekti ovakve vrijednosti i veličine kao logistička zona Miklavja jednostavno se ne smiju prepuštati lokalnim samoupravama, upravo iz razloga koje ste nedavno čitali u medijima!

U ozbiljnim državama ovakvim investicijama bave se ministri i vlade, a kod nas, nažalost, lokalni šerifi koji često nisu kompetentni da bi uopće razumjeli tako složene investicije.

Kao Akcija Mladih, ne želimo dozvoliti da se ovakve stvari, bez kontole, prepuštaju lokalnim šerifima i interesima, već da u budućnosti županija stane iza stateških projekata, omogućivši pritom ubrzani gospodarski razvoj, a ne kočenje investicija kao što je to do sada bio slučaj.

Od priča, iluzija, nedovršenih vizija, propalih projekata i potrošenih milijuna, mladi više ne vide perspektivu i opstanak u ovoj zemlji.

Umjesto da im omogućimo stvaranje novih radnih mjesta i budućnost u vlastitoj zemlji, mi besramno tjeramo investitore, a da oni koji bi trebali odlučivati pritom nemaju pojma o tome. Pametnom dosta, da shvati da nešto ne valja u našem sustavu i to hitno treba promijeniti.

Kao prilog ovoj našoj konferenciji prilažemo detaljan razvoj propadanja jednog projekta, kako bi se neki mogli i informirati, a ne okretati glavu od ovakvih apsurdnih situacija.

 

Darjan Buković, Akcija mladih

 

Poveznice

Oznake:

Pridruži nam se!

Budi dio mreže mladih ljudi koji su diljem zemlje uzeli stvar u svoje ruke, razmjenjuju iskustva i međusobno
pomažu jedni drugima da se stvari pomaknu s mrtve točke.

Više