Predstavljanje kandidata za načelnika Općine Matulji

predstavljanje zamjenika-matulji

Na tiskovnoj konferenciji podršku njegovoj kandidaturi dali su predsjednik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša, županijski vijećnik Akcije mladih Darjan Buković, vijećnik Akcije mladih u Općini Matulji Bojan Šustar te načelnik Općine Lovran Alan Sanković.

Izjavu Marka Spesa prenosimo u cjelosti.

 Dugi niz godina radim kao konzultant, dakle primarno se bavim  savjetovanjem u investicijskim projektima. Savjetovao sam brojne jedinice lokalne samouprave u kontekstu definiranja strategije razvoja. Radio sam za brojne domaće i strane investitore u cijelom nizu većih ili manjih projekata, osobito u segmentu turizma.

Vrlo detaljno pratim rad općinskih vlasti protekle 24 godine, i jedini zaključak odnosno osjećaj koji se nameće je golemo razočaranje. Ne želim sada detaljno iznositi koja Matuljska vlast je manje napravila, rezultati govore sami za sebe. Rezultati su iznimno loši, značajno lošiji od prosjeka jedinica lokalnih samouprava sa istim ili sličnim potencijalom. Matulji kao općina imaju iznimni neiskorišteni potencijal, u svim segmentima (gospodarstvo, turizam, sport i sl.). Ja, prije svega nudim svoje znanje, ja nudim iskustvo u savjetovanju brojnih gradova i općina, na koncu, ja nudim sustavni i ozbiljni rad i stručnost. Sasvim sigurno moji sumještani zaslužuju bolji život od ovoga koji trenutno imaju.

Ja ne nudim politiku, ne nudim politikantsvo, prazna predizborna obećanja, ne zanimaju me fotelje, ne zanima me neprimjereno visoka načelnička plaća.

Ne bih svoj program nazvao „politički“. Moj program je primarno „radni“. Dakako, on obuhvaća sve segmente u kojim jedinica lokalne samouprave može doprinijeti boljitku svojih građana, sa naglaskom na gospodarstvo i socijalna pitanja. Problem Miklavije nije jedini problem u Matuljima. On je bezuvjetno rješiv, postoji model koji ja poznajem, i to u normalnim rokovima. Međutim, još je važnije poticati male i srednje poduzetnike, obiteljske tvrtke, to je ključ uspjeha općine. Socijalna pitanja su još važnija. Ono što mogu obećati mojim sumještanima su besplatni vrtići, besplatni udžbenici u školama. To proračun Općine Matulji sasvim sigurno može podnijeti, i to ću učiniti kao budući općinski načelnik. Valja se posvetiti starijim osobama, kako u kontekstu aktivnosti za starije, tako u kontekstu doma koji će se izgraditi, i to mogu obećati, i to ću učiniti. Ovdje želim naglasiti jednu poražavajuću statistiku, Općina Matulji jedna od najgorih općina u Republici Hrvatskoj po pitanju iskorištavanja sredstava iz EU fondova, zašto? Zašto jedinstvenu priliku ne iskoristiti? Dosadašnja vlast u Općini Matulji evidentno nije imala dovoljno znanja a očito ni volje za radom da to učini. Opravdanja za dosadašnje propuste nema. Ja nudim znanje i iskustvo da krenemo u tom smjeru. Na koncu, još jedna poražavajuća statistika za Općinu Matulji, proračun koji pada. Nedopustivo.

Svijetli primjer da se kvalitetno može upravljati općinom je primjer Općine Lovran, gdje je prije 4 godine općinu „preuzeo“ moj prijatelj i kolega, tada kandidat iz Akcije Mladih, a sada općinski načelnik Alan Sanković. Općinu koja je bila na rubu bankrota, svojim predanim radom, vizijom i prije svega stručnošću, doveo u sam vrh jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, u čemu u prilog govore sve statistike.

Ima i drugih primjera kako se može općinu ili grad uspješno voditi, međutim Matulji su pak eklatantan primjer kako općinu ne valja voditi.

Zaključno, prije svega stručnost i rad dvije su konstante koje ću njegovati u svojem mandatu, na kojim načelima je temeljen i moj program.

Moja poruka svim biračima u Općini Matulji bila bi da svakako izađu na izbore, zaista nije više svejedno tko će voditi općinu u daljnje 4 godine, došlo je vrijeme za ozbiljne promjene, došlo je vrijeme da se konačno počne raditi na boljitku svih građana.

Poveznice

Oznake:,

Pridruži nam se!

Budi dio mreže mladih ljudi koji su diljem zemlje uzeli stvar u svoje ruke, razmjenjuju iskustva i međusobno
pomažu jedni drugima da se stvari pomaknu s mrtve točke.

Više