Partijsko kadroviranje u Gradu Rijeci!

 U niti jednom gradskom poduzeću i u niti jednoj  gradskoj instituciji opozicija nema svog predstavnika, čime nam je uskraćeno osnovno demokratsko pravo, pravo na kontrolu upravljanja.

  Treba se stoga zapitati – kakvu mi to demokraciju u Rijeci imamo.

 U niti jednom gradskom poduzeću i u niti jednoj  gradskoj instituciji opozicija nema svog predstavnika, čime nam je uskraćeno osnovno demokratsko pravo, pravo na kontrolu upravljanja.

  Treba se stoga zapitati – kakvu mi to demokraciju u Rijeci imamo.

  Odluku SDP-ove gradske koalicije donesene na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća – da u školske odbore mogu samo članovi vladajuće stranke (ili stranaka) članovi koalicije ZAJEDNO ZA ZAVIČAJ Akcija mladih, Primorsko-goranski savez i Liburnijska stranka ovu su odredbu nazvali »partijskim kadroviranjem, sužavanjem demokracije i apsolutizmom«.

  Kandidat koalicije ZAJEDNO ZA ZAVIČAJ za gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš podsjetio je na rezultate posljednjih izbora na kojima je izašlo 36 posto građana Rijeke; SDP-ova koalicija osvojila 48,77 posto, a opozicija 51,23 posto glasova. Dakle, upozorio je Ivaniš, SDP-ova koalicija tada nije osvojila apsolutnu većinu.
  – Nameće se sada ključno pitanje – temeljem koje to izborne reprezentativnosti SDP polaže pravo na apsolutnu vlast. Srednjovjekovni princip je bio takav da pobjednik u ratu uzima sve, poručio je revoltirani Ivaniš da bi potom duže vrijeme nabrojao poduzeća koja su u gradskom vlasništvu, ali i gradske institucije čija upravna vijeća i nadzorne odbore imenuju isključivo stranke vladajuće koalicije: Autotrolej, Rijeka sport, Energo, Čistoća, Kanal Ri, Porin, HNK, Muzej grada, Gradska knjižnica, sve osnovne škole…   – U niti jednom gradskom poduzeću i u niti jednoj  gradskoj instituciji opozicija nema svog predstavnika, čime nam je uskraćeno osnovno demokratsko pravo, pravo na kontrolu upravljanja. Treba se stoga zapitati – kakvu mi to demokraciju u Rijeci imamo, negodovao je Nikola Ivaniš.

  Bojan Kurelić, predsjednik Akcije mladih Rijeka i kandidat koalicije ZAJEDNO ZA ZAVIČAJ za zamjenika gradonačelnika, kazao je da ne razumije kako vladajuća politika i u današnje doba može kadrirati po načelu partijske knjižice.

  – Hrvatski akademici i profesori upozoravaju da politika mora slušati znanost, a u Rijeci je partijska knjižica još uvijek jedini preduvjet i za imenovanje u školske odbore, što je žalosno, poručio je Kurelić, k tome upozorio i na izbor sudaca porotnika za mladež čija su imena predložile, suprotno zakonu, političke stranke.

 – Umjesto da se naša demokracija razvija, ona iz godine u godinu slabi, ocijenio je pak Amir Muzur, koalicijski kandidat za primorsko-goranskog župana, i naveo, kako je rekao, dobre primjere iz 2005. godine kad je opatijska oporba dobila priliku participirati i u nekim gradskim poduzećima.

 – Svjedočimo iznimnoj bahatosti vladajućih na državnoj, županijskoj i gradskoj razini. Kulturu argumentiranja, zamijenila je isključivost. Jer, očito, pozicija nema više potrebu razgovarati s opozicijom. Prema tome, najveća vrednota demokracije – argument – u nas je potpuno zapuštena, ali mi ćemo se protiv toga boriti, Muzurova je poruka vladajućima.

Pridruži nam se!

Budi dio mreže mladih ljudi koji su diljem zemlje uzeli stvar u svoje ruke, razmjenjuju iskustva i međusobno
pomažu jedni drugima da se stvari pomaknu s mrtve točke.

Više