GRADSKE TVRTKE NISU POLITIČKI POLIGON ZA GRADONAČELNIKOVE SPLETKE

 Osnovna zadaća gradskih tvrtki je briga o očuvanju, održavanju i upravljanju gradskom imovinom te podizanju kvalitete života samih građana. One nikako ne smiju biti politički poligon za uhljebljivanje podobnih kadrova, niti poluga za provođenje političkih, financijskih i ostalih smicalica aktualne gradske vlasti.

 Osnovna zadaća gradskih tvrtki je briga o očuvanju, održavanju i upravljanju gradskom imovinom te podizanju kvalitete života samih građana. One nikako ne smiju biti politički poligon za uhljebljivanje podobnih kadrova, niti poluga za provođenje političkih, financijskih i ostalih smicalica aktualne gradske vlasti.

 Osvrnimo se na gradske tvrtke u vlasništvu ili većinskom vlasništvu grada Opatije.

 PARKOVI OPATIJA

  Gradonačelnik Dujmić se voli hvaliti opatijskim parkovima, držati zaposlenicima govore i obećavati blagostanje, a stvarnost je dijametralno suprotna. Obećao im je tako Dujmić, u jednom od svojih govora da će im ”vratiti osmjeh na lice“, a smanjio im je plaću, predložio ukidanje regresa, božićnice, poklona za djecu i dara za Uskrs. No, prepao se gradonačelnik mogućih konzekvenci te je zbog skorih izbora stopirao navedene dodatke.

  Ja osobno, kao budući gradonačelnik, imam drugačiji pogled na tu našu tvrtku u kojoj je zaposleno  70 tak zaposlenika. Rad u parkovima iziskuje velike napore. Sunce, kiša, vjetar, voda, zemlja. Potrebna je velika doza kreativnosti i ljubavi za svoj posao. Nije isto raditi u svim tim uvjetima, ili se hladiti uz klimu u uređenoj i suhoj kancelariji. Odgovornost će imati osobe koje su za to zaposlene i adekvatno plaćene, a ne kao do sada, da čuvaju svoje radno mjesto i da provode razno razne ideje i zamisli gradskog vladara. Parkovi mogu svojim radom i svojim proizvodom ostvarivati prihod sami sebe, a time smanjiti davanja iz proračuna. Kroz odgovoran rad i organizaciju posla tvrdim da Parkovi imaju manjak zaposlenika, a ne višak. Rekao bih to ovako: NEMAMO MI VIŠAK ZAPOSLENIKA, MI IMAMO MANJAK PROGRAMA“! Stoga obećajem, da ćemo dovesti nove programe u naše Parkove i time omogućiti razvoj firme. Uz to uvesti ćemo stimulaciju za zaposlene, pa ćemo dati priliku svima da si povećaju kućni budget – svojim trudom i zalaganjem. A prava iz kolektivnog Ugovora se neće smanjivati. Parkovi će ostati u vlasništvu grada i moraju se razvijati.

 Dujmić je kroz jedan politički domjenak potrošio više novaca, nego što vrijede božićnice, regresi, darovi za dijete i ostali dodaci za sve zaposlene. Tako se više u gradu Opatiji vlast neće ponašati.

 KOMUNALAC:

 Slična situacija kao u Parkovima, samo što su vlasnici Komunalca sve lokalne zajednice. Nitko ne zna kolika je zaduženost Komunalca? Ne zna se tko je većinski vlasnik jer na Skupštini nisu provedena ulaganja, a time i udjeli. Grad Opatija je samo u gradsku tržnicu i njeno renoviranje uložio 8,6 mio kuna, a zapravo je Dujmić uložio novac građana Opatije u vlasništvo Matulja, Lovrana, M. Drage. To je nedopustivo. Nadalje, Komunalac upravlja grobljima, koja su stalno u gubitcima? Većinu radova Komunalac angažira kooperante, i gle čuda. Uvijek poslove dobiju firme sklone SDP-u s netransparentnim ponašanjem. Vidimo što se dešava u općini Matulji. Općinsko vijeće nije izglasalo dozvolu za proširenje djelatnosti, a opatijska većina u GV je izglasala? Još nam Matulji prijete da će osnovati vlastito komunalno društvo. Potpuni kaos. A sve to zajedno plaćaju građani grada Opatije. 

 OPATIJA 21. Gradska razvojna tvrtka na koju je špekulacijom ishodovan kredit za gradnju sportske dvorane, a grad Opatija se obvezao od OPATIJE 21 zakupiti dvoranu. Zašto Opatija 21, kad će morati platiti PDV? Da je grad bio investitor, ne bi plaćao PDV. A PDV na trošak sportske dvorane iznosi cca. 17,0 mio kuna. Naravno iz kredita. Kredita koji uz kamate popeti će se na preko 20,0 mio kuna. A ZAŠTO? Zbog pokušaja zavaravanja građana i prikazivanja sebe kao dobrog i uspješnog gradonačelnika. Gradonačelnika koji je osigurao građanima da će njihovi unuci otplaćivati kredite.

 Mi kao gradska vlast se tako nećemo ponašati. Ulagati ćemo u sve ono što će unijeti život u naš grad. Ono što će stvoriti radna mjesta za naše sugrađane i biti u službi razvoja turizma, investitora i mladih ljudi.

 Kad već spominjemo rezultate rada navedenih tvrtki te prozivamo odgovorne moramo napomenuti da ovdje krivicu snose isključivo njihovi direktori, ali i politički postavljeni te instruirani nadzorni odbori.  Na radnicima i njihovim obiteljima se štedi, dok odabrani i dalje uživaju svoje naknade te se ne trebaju brinuti za isplatu istih.

 Članovi Nadzornih odbora u društvima gdje je grad Opatija vlasnik ili suvlasnik:

KOMUNALAC OPATIJA: Bruno Starčić – Predsjednik  (HNS), Dušan Kotur – Član  (SDP), Lucijan Kos – Član  (HSU)

PARKOVI OPATIJA: Dušan Mušćo – Predsjednik   (SDP), Duško Vrzić – član   (SDP), Marko Lovretić – član  (HNS), Eduard Grizilo – član   (IDS)

OPATIJA 21: Josip Dedić, predsjednik (SDP), Bruno Starčić (HNS), Duško Franković – član (HNS), Lara Jelenc– član  (SDP) i Emil Priskić – član  (SDP).

Pridruži nam se!

Budi dio mreže mladih ljudi koji su diljem zemlje uzeli stvar u svoje ruke, razmjenjuju iskustva i međusobno
pomažu jedni drugima da se stvari pomaknu s mrtve točke.

Više