Akcija mladih zatražila izvanrednu sjednicu s temom Marišćine i izvještaj o poslovanju Kanala RI

Akcije mladih na sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije predala je zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice ovog tijela s temom gospodarenja otpadom i projekta Centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Na sjednici je također zatraženo i osnivanje Programskog savjeta Kanal RI te deteljan financijski izvještaj ove medijske kuće u suvlasništvu Primorsko-goranske županije.

Akcije mladih na sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije predala je zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice ovog tijela s temom gospodarenja otpadom i projekta Centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Na sjednici je također zatraženo i osnivanje Programskog savjeta Kanal RI te deteljan financijski izvještaj ove medijske kuće u suvlasništvu Primorsko-goranske županije.

Vijećnik Akcije mladih Mario Alempijević predao je zahtjev s 16 potpisa vijećnika za održavanjem izvanredne sjednice PGŽ s temom Marišćine, a na sjednicu su pozvani i predstavnici ekoloških udruga te Ministarstva zaštite okoliša i prirode! 

Kompletan Zahtjev s obrazloženjem donosimo u nastavku:

Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i KD Čistoća d.o.o. Rijeka osnovali su 2001. godine Ekoplus d.o.o., trgovačko društvo za gospodarenje otpadom, temeljem odluke županijske skupštine iz lipnja 1999. godine. Temeljni kapital društva iznosi 1 milijun kuna, a osnovni zadatak mu je koncipiranje, priprema i izgradnja te upravljanjem novim integralnim sustavom gospodarenja otpadom na području cijele Primorsko-goranske županije. Dokapitalizacijom u naravi (vlasništvom nad dijelom zemljišta na Marišćini) u vlasničku je strukturu 2006. godine ušla i Općina Viškovo na čijem se području gradi Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina (ŽCGO Marišćina).

Zbog mnogobrojnih problema u realizaciji i provođenju projekta ZCGO Marišćina koji je u potpunosti u nadležnosti TD Ekoplus d.o.o., te nesavjesnog poslovanja tog trgovačkog društva i njegove uprave na čelu s predsjednikom uprave Dušanom Šćulcem tražimo od Predsjednika Županijske skupštine PGŽ sazivanje sjednice Županijske skupštine Primorsko-goranske županije s temom problematike gospodarenja otapdom u Primorsko-goranskoj županiji, te razmatranje poslovanja trgovačkog društva Ekoplus d.o.o.

Smatramo da mi članovi Županijske skupštine imamo pravo dobiti istinite i nedvosmislene podatke o ŽCGO Marišćina, te moramo znati kada će centar početi konačno s radom i koliku cijenu usluge zbrinjavanja otpada će u konačnici naši građani morati platiti.

Posljednjih mjeseci nam se po medijima plasiraju informacije o tome kako ŽCGO MArišćina ipak ne zadovoljava Direktive Europske unije, a pogotovo nas plaši izjava Ministra zaštite okoliša i prirode gosp. Slavena Dobrovića, da će se ŽCGO Marišćina trebati premodulirati u centar koji će zadovoljavati EU Direktive.

Znači li to da su nezavisni revizori imali pravo kada su u srpnju 2013 godine, napravili stručnu analizu projekta i uočili velike nedostatke na projektu, koje je kasnije Ekoplus u potpunosti ignorirao i nastavio s projektom, kao da stručne revizije nije niti bilo?

Posebno nas je zabrinula izjava direktora Ekoplusa gosp. Dušana Šćulca objavljena u Novom listu od 25.03.2016 godine u kojoj navodi:

–          „Cijena od 70 eura po toni otpada dosta je viša od 45 eura kojom su ranije baratali iz Ekoplusa. No, ta je cijena uzimala u obzir samo izvršena ulaganja u centar, s rokom isplate na 25 godina. To znači da nisu uzeti u obzir svi ostali troškovi, od radne snage, troškova prijevoza otpada s otoka, do troškova obrade goriva iz otpada, glavnog proizvoda pogona na Marišćini. 

Mjesec dana prije puštanja ŽCGO Marišćina u pogon, direktor Ekoplusa iznosi zabrinjavajući i nevjerovatan podatak da se u cijenu usluge obrade otpada u ŽCGO Marišćina nisu ukalkulirali osnovni troškovi. Isto tako zabrinjava činjenica da još nije riješen plasman „gorivog otpada“ glavnog proizvoda  ŽCGO Marišćine.

Na Sjednicu županijske skupštine moraju biti pozvani predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Čistoće, Ekoplusa, Grada Rijeke, Općine Viškovo te također predstavnici udruge Krizni eko stožer Marišćina, kako bismo prikupili sve bitne informacije o ŽCGO Marišćina od glavnih aktera u cijelom projektu.

 

 

Pridruži nam se!

Budi dio mreže mladih ljudi koji su diljem zemlje uzeli stvar u svoje ruke, razmjenjuju iskustva i međusobno
pomažu jedni drugima da se stvari pomaknu s mrtve točke.

Više